Zlatno doba zadužbinarstva u Srbiji u drugoj polovini devetnaestog i prvoj polovini dvadesetog veka, donelo je Univerzitetu, Akademiji nauka, Matici srpskoj i samoj Srbiji izuzetno veliki broj objekata, naučnih institucija, bolnica, socijalnih ustanova koje najbolje simbolizuje Kolarčev narodni univerzitet. Izgradnju zgrada zadužbina pratile su i brojne novčane donacije, tj. fondovi za stipendiranje siromašnih nadarenih učenika i studenata.

Posle Drugog svetskog rata, najveći broj zadužbina je nacionalizovan, pretvoren u objekte druge namene, a zatim godinama ruiniran. I pored toga što je Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Jevrejskoj zajednici vraćena ili kompenzovana imovina, zadužbine drugim obrazovnim i kulturnim institucijama nisu vraćene. Nadamo se da će se to dogoditi u skoroj budućnosti jer je izuzetno važno kako bi se pokrenuo novi trend zadužbinarstva, neko drugo zlatno doba, koje nagoveštava osnivanje Zadužbine Miodraga Kostića „Palata nauke“.

Članica Srpskog filantropskog foruma MK grupa i njen osnivač i vlasnik Miodrag Kostić osnovali su Zadužbinu  koja je posvećana razvoju i popularizaciji nauke. „Palata nauke“ nalaziće se u zgradi u Kralja Milana 11, u kojoj je donedavno bila AIK banka, pre toga Alfa banka, Jubanka, Jugobanka, Jugoslovenska izvozna i kreditna banka. Jedna od beogradskih lepotica izgrađena je pre 99 godina kao sedište Jadransko-podunavske banke. Na svoj 100-ti rođendan u ovu zgradu na uglu Kralja Milana i Kneza Miloša, preko puta „Londona“, useliće se devetnaest istraživačkih centara i laboratorija Elektrotehničkog fakulteta koji godinama ima problema sa prostorom iako je jedan od najvećih rasadnika izuzetnih stručnjaka, danas na vodećim mestima u domaćim i svetskim kompanijama.

foto: Darko Radulović

foto: Darko Radulović

Multidisciplinarni centri inovacija i istraživanja, od standardnih ETF tema, pa preko veštačke inteligencije do biomedicine posvećeni su razvoju nauke, novih patenata, razvoja nastavno naučnog kadra za budućnost ovog fakulteta ali i za druge naše naučno obrazovne institucije, uz obavezivanje na osnovnu misiju zadužbine – opštedruštvenu korist, a ne rad u funkciji kompanija ili nekih individualnih ciljeva, sa neprofitnim karakterom.

Pored istraživanja, „Palata nauke“ i Zadužbina biće posvećene i promociji nauke i naučnog rada, kao svojevrsni muzej nauke koji će biti otvoren za javnost, za škole, ali i sve građane… Imaće stalne i periodične tematske postavke.

Pored zgrade od preko 5500 kvadratnih metara prostora, Zadužbina će inicijalno i za ETF i za promotivni segment omogućiti svu opremu i uređaje, a obezbediće i godišnje troškove ove institucije koji se procenjuju na oko pola miliona evra.

Rekonstrukcija zgade, prema svim pravilima Zavoda za zaštitu spomenika, već je počela, a potpisivanjem sporazuma sa Elektrotehničkim fakultetom počinje aktivni život Zadužbine i van zidova ove divne zgrade. Njen upravitelj biće Nemanja Đorđević, koji je vodio i Centar za promociju nauke, kao i programe Digitalne Srbije, a upravni odbor čine Goran Pitić, predsednik, Aleksandar Kostić, Jovan Purar i Aleksandra Stojanović.

MK grupa je regionalna kompanija koja izdvaja velika sredstva za društveno odgovorne projekte – od kontinuirane podrške SOS Dečjem selu, do podrške najmlađima u celom regionu. I nova zadužbina je važna i za ceo naš region, od Slovenije do Makedonije, i za saradnju naučnika i naučnih institucija u slavu zajedničkih svetskih umova kakvi su bili Nikola Tesla, Milutin Milanković i brojni drugi.

Srpski filantropski forum ovom prilikom podseća i na klimu u kojoj MK grupa osniva ovako značajnu Zadužbinu – nedostatak bilo kakvog ozbiljnog priznanja za one koji se bave filantropijom, ne samo društvenog priznanja, već i podsticaja koji bi doveli do toga da dobročinstvo i zadužbinarstvo postanu društveno poželjni kako bi ojačali obrazovne, kulturne i zdravstvene institucije.

Ne postoji bilo kakva podsticajna poreska mera za dobročiniteljske akcije pojedinaca, donacije se i dalje oporezuju u punom iznosu pdv, a posebno je neobjašnjivo odbijanje države da ukine PDV na hranu pred istekom roka trajanja. Ovim se podstiče uništavanje hrane jer je to za kompanije jeftinije od podele u humanitarne svrhe, čime bi se rešavao i deo problema siromaštva, ali i smanjivali ekološki problemi koji nastaju prilikom uništavanja hrane.

Ipak, Miodrag Kostić i njegova kompanija MK grupa su i bez društvenih priznanja i poreskih podsticaja povukli još jedan koristan potez. Napravili su prvu veliku zadužbinu posle oko 100 godina nestanka iz naše istorije.

Želimo dug i bogat život ovoj zadužbini na opštu dobrobit.

Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma i predsednik UO Fonda B92

 

Palata Jadransko-podunavske banke

Zgrada je delo arhitekte Avgusta Rajnfelsa, eksterijer je osmislio i izveo vajar Lojze Dolinar, a sazidana je 1924. godine kao sedište Jadransko-podunavske banke

Srpski filantropski forum svake godine obeležava Nacionalni dan davanja, 9. oktobra, na rođendan Mihajla Pupina. Pupin je bio jedan od akcionara Srpske banke koja je osnovana u Zagrebu 1895. godine, a čiji je kapital učestvovao u formiranju Jadransko-podunavske banke.