„Upoznajte porodicu Normal – Avanture univerzalnog dizajna“ je video priča o značaju univerzalnog dizajna – dizajna za sve, koja nas na vrlo jednostavan način i kroz slikovite primere upoznaje sa porodicom i preprekama na koje oni svakodnevno nailaze. Te prepreke moguće je ukloniti dizajnom koji omogućava ravnopravno učešće svakog člana društva, bilo da je u pitanju beba u kolicima ili starica sa štapom. Zato je takav dizajn univerzalan, jer su  u pitanju rešenja koja svakoj osobi omogućavaju fizički i informacioni pristup svemu.

Univerzalni dizajn je dizajn koji nastaje na preseku različitih potreba društva i koji dovodi do rešenja koja odgovaraju svima.

Univerzalni dizajn i pristupačnost su teme o kojima smo imali prilike da diskutujemo u okviru nekoliko panel diskusija tokom Meseca pristupačnosti, obeleženim pod sloganom „Srbija bez barijera“, koji je organizovan u okviru obeležavanja ovogodišnjeg Nacionalnog dana davanja. Poslednja panel diskusija Srbija bez barijera – pozitivni primeri pristupačnosti u našem društvu organizovana je u saradnji Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Srpskog filantropskog foruma.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva je u saradnji sa Centrom za izvrsnost u univerzalnom dizajnu iz Irske i Savezom gluvih i nagluvih Srbije sinhronizovao video „Upoznajte porodicu Normal – Avanture univerzalnog dizajna“ na srpski jezik i na srpski znakovni jezik, kako bi bio pristupačan svima.

Sinhronizovani video na srpskom jeziku možete pogledati na ovom linku, verziju sa sinhronizacijom i titlom na srpskom jeziku ovde, a video sa titlom i prevodom na znakovni jezik na ovom linku. Originalnu verziju na engleskom jeziku možete videti na ovom linku.

Video „Upoznajte porodicu Normal – Avanture univerzalnog dizajna“ izradio je irski Centar za izvrsnost u univerzalnom dizajnu Nacionalne uprave za osobe sa invaliditetom, u saradnji sa Institutom za tehnologiju iz Dablina, Maynooth državnim Univerzitetom u Irskoj, Dundalk IT, Nacionalnom mrežom za učenje, Kembridž Univerzitetom, Institutom za tehnologiju iz Korka (CIT) i Institutom za tehnologiju iz Blančardstauna, u okviru projekta „Nastavni plan univerzalnog dizajna za treći nivo obrazovanja“.

Pogledajte video „Upoznajte porodicu Normal – Avanture univerzalnog dizajna“ sa titlom i prevodom na znakovni jezik:

Srpski filantropski forum je povodom Nacionalnog dana davanja pokrenuo kampanju “Srbija bez barijera” kako bi ukazali na probleme nepristupačnosti saobraćajnica, javnih ustanova, stambenih zgrada za svaku četvrtu osobu u Srbiji. U okviru kampanje prikupljaju se sredstva za osnaživanje nacionalnog prevodilačkog centra za gluve. Moguće je pridružiti se preko https://www.donacije.rs/projekat/ndd-2020/

Nacionalni dan davanja je deo Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija „Ana i Vlade Divac”. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.