Srpski filantropski forum organizovao je 22. aprila svečano uručenje spektrometra Istraživačkoj stanici Petnica, za koji su prikupljena sredstva u iznosu od 3,2 miliona dinara tokom obeležavanja prošlogodišnjeg Nacionalnog dana davanja. Nacionalni dan davanja uspostavljen je na inicijativu Srpskog filantropskog foruma, a pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Republike Srbije.

Spektrometar, za čiju smo kupovinu zajedno prikupili sredstva u iznosu od 3,2 miliona dinara, je multifunkcionalni mobilni uređaj koji jednostavno i brzo identifikuje hemijske supstance i jedinjenja uzoraka, a koristi se u biomedicini, geologiji, ekologiji, astronomiji, hemiji, arheologiji, kao i za ispitivanje boja i pigmenata na umetničkim delima i kulturnim spomenicima.

Godišnje će na ovom uređaju raditi oko 400 mladih, što je trećina ukupnog broja polaznika Istraživačke stanice Petnica, kao i još oko 100 učenika i studenata koji će tokom specijalizovanih poseta imati priliku da se upoznaju sa radom ovog inovativnog uređaja.

 

Tokom  posete Istraživačkoj stanici Petnica, imali smo priliku da obiđemo laboratoriju u kojoj se izvode nastava i eksperimenti, kao i da praktično isprobamo spektrometar.

Tom prilikom, čuli smo i izjave prisutnih zvaničnika; Ane Brnabić, predsednice Vlade Republike Srbije, Majka de la Rose, direktora misije USAID-a u Srbiji, Verana Matića, člana Upravnog odbora Srpskog filantropskog foruma i domaćina Vigora Majića, direktora Istraživačke stanice Petnica.

Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije najavila je da će Savet za filantropiju i ove godine podržati Nacionalni dan davanja i da će i ove godine ponovo u fokusu biti obrazovanje. Takođe, ona se zahvalila i svim predstavnicima kompanija koji su prepoznali značaj ulaganja u nauku i obrazovanje, takođe i svim organizacijama civilnog društva, i svim pojedincima, građanima Republike Srbije koji su učestvovali u prikupljanju 3,2 miliona dinara za ovaj inovativni uređaj.

Naš cilj je da sve buduće Tesle i Pupine negujemo od malena i omogućavamo im da rastu i da razvijaju svoje potencijale upravo ovde, u Srbiji, u Petnici, u Naučnotehnološkom parku Beograd, u NCT parkovima u Novom Sadu i Nišu, koji su trenutno u izgradnji, ali i mnogim drugim institutima, fakultetima i startap centrima, u koje ćemo mi kao Vlada Republike Srbije uložiti 100 miliona evra u narednih nekoliko godina.“

Brnabić se zahvalila Koaliciji za dobročnistvo koju predvodi fondacija Ana i Vlade Divac, za njihovu posvećenost filantropiji, i USAID-u, za podršku ovom programu i pomaganju i Vladi Srbiji i da se stvore najbolje mogući uslovi za  filantropsko društvo, jer je Srbija zemlja dobrih ljudi koji čine dobra dela.

Majk de la Rosa, direktor misije USAID-a u Srbiji, izrazio je nadu da će u narednim godinama biti još ovakvih događaja u vezi sa Nacionalnim danom davanja i da će se nastaviti ulaganja u obrazovanje i druge slične ciljeve.

„Za spektrometar koji smo kupili za Petnicu bilo je neophodno da platimo porez, između ostalog i zato smo ovde. Ono što pokušavamo sa ovim projektom da uradimo sa Divac fondacijom i svim ostalim partnerima je da se u ovakvim slučajevima kada je filantropija i donacija u pitanju olakšava kupovina, a ne da se otežava ceo proces“.

Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica, izrazio je svoje uverenje da će Nacionalni dan davanja da podstakne davanje, kao i da je okupljanje kompanija, fondacija i pojedinaca da udružuju sredstva za neku konkretnu namenu divna stvar.

Krajem prošle godine smo oživeli i pustili u rad fondaciju Petnica. Petnica uz sve dobre namere i  želje državnih institucija i fondova ne mora da bude zavisna samo od njih. Mi treba da stvorimo širok krug ljudi, pojedinaca i kompanija koji pomažu ovo što se radi. Cilj koji smo postavili za ovu godinu, ostvarili smo 50% već u aprilu“.

Veran Matić, član upravnog odbora Srpskog filantropskog foruma, rekao je da će Koalicija za dobročinstvo zajedno sa Savetom za filantropiju, na čelu sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, postaviti bitne temelje za obogaćivanje filantropije i dobročinstva.

„Više fondacija udruženih u Srpski filantropski forum u nekom trenutku je pomislilo da svako ima neke svoje projekte i da bismo mogli da učinimo više ako bismo se ujedinili. Napravili smo Koaliciju za dobročinstvo, a USAID je prepoznao da je važan razvoj filantropije i dobročinstva”.

Prvi Nacionalni dan davanja bio je u znaku obrazovanja, inovacija i znanja. Nastavljamo dalje u istom ritmu sa pripremama Nacionalnog dana davanja 2019. Očekujte uskoro detaljnije informacije i poziv za uključivanje.