U nedelju 14. novembra održana je svečanost povodom 143 godine rada Kolarčeve zadužbine na kojoj su uručene plakete Odbora Zadužbine za izuzetan doprinos programskoj delatnosti i Godišnja nagrada Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2020/2021.
Dobitnici plaketa su novinarka lista “Politika” Biljana Lijeskić, Srpski filantropski forum i prof. dr Miloš Arsenijević, filozof, profesor Univerziteta u Beogradu, dok je mr Ivana Smiljanić dobitnica Godišnje nagrade Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2020/2021.

U muzičkom delu programa nastupila je Najuspešniji mladi umetnik u 2020. godini po izboru Udruženja muzičkih umetnika Srbije – Ana Torbica, barokna viola i sopran, uz ansambl New Trinity Baroque.

U obrazloženju Odbora se između ostalog navode uspesi Srpskog filantropskog foruma, Nacionalni dan davanja koji je ustanovljen 2018. godine na incijativu Srpskog filantropskog foruma i Koalicije za dobročinstvo i koji se od tada obeležava svakog 9. oktobra, na dan rođenja Mihajla Pupina, velikog srpskog naučnika i filantropa, kao i reakcije na krizu izazvanu pandemijom gde je od marta 2020. godine prikupljeno blizu 200 miliona dinara u novcu i preko 10 miliona dinara u robi za podršku zdravstvenom sistemu Republike Srbije, što  je oko 10% od ukupne donirane sume tokom pandemije.

Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma i Jasna Dimitrijević, upravnik Kolarčeve zadužbine

Aktivnosti Srpskog filantropskog foruma podstakle su inicijative Kolarca da razvijamo mreže saradnika sa kojima negujemo vrednosti zadužbinarstva kroz ono što je vrednost ove institucije u kontinuiranom i doslednom sprovođenju volje osnivača.

Da istrajemo u nameri da cenimo i afirmišemo vrednosti davanja i darivanja kao civilizacijske tekovine koje podrazumevaju razvijanje humanosti, empatije i odgovornosti za sve kojima je pomoć potrebna. U podsticanju šire zajednice da je ulaganje i davanje i za kulturu i umetnost važna za razvoj humanijeg i naprednijeg društva, navodi se u obrazloženju.

Ideja dobročinstva i davanja okuplja zajednicu koja ima viziju i veruje u bolje i humanije društvo.