Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je prvom sednicom novoosnovanog Saveta za filantropiju koja je održana danas u Vladi Republike Srbije.

 

Savet za filantropiju formiran je u cilju stvaranja podsticajnog okruženja za pružanje dobročinstva i daljeg razvijanja filantropske infrastrukture i kulture davanja za opšte dobro u Republici Srbiji, uzimajući u obzir trenutno stanje i trendove davanja u našem društvu.

„ Čast mi je što predsedavam ovim Savetom, čiji se rad tiče svakog građanina Srbije. Kao zemlja koja ima dugu filantropsku tradiciju, uverena sam da možemo i moramo mnogo više da radimo na pomaganju drugima. Podsticanje dobročinstva u društvu zajednički je zadatak svih nas a Vlada Srbije biće snažna podrška pojedincima, privredi i institucijama koji razumeju značaj pomoći i davanja“, rekla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije.

Kopredsedavajući Saveta Veran Matić izrazio je očekivanje za dalje unapređenje dobročinstva i želju da se lepeza pomoći i davanja proširi na više različitih oblasti. Osvrnuvši se i na prethodni period iznet je podatak da do 2016. godine imamo stagnaciju davanja, dok se u 2017. godini beleže pozitivni pomaci, a uz stvaranje povoljnijih uslova procenio je da će se bitnije povećati davanja u narednom periodu.

U ime „Koalicije za dobročinstovo“ direktorka Fondacije ”Ana i Vlade Divac“ Ana Košel naglasila je da održiva filantropska infrastruktura može da se gradi i unapređuje samo uz podršku države i svih institucija koje se bave kreiranjem politika i zakona u ovoj oblasti, i  zahvalila je predsednici Vlade na spremnosti da se kroz formiranje i rad Saveta ovoj temi da potreban zamajac.

Košel je dodala da je stimulisanje davanja za dobrobit svih građana najznačajniji cilj Koalicije za dobročinstvo koju čine neprofitne organizacije koje u saradnji sa USAID-om realizuju projekat „Unapređenje okvira za davanje“.

Na inicijativu „Koalicije za dobročinstvo“ koju čine Fondacija „Ana i Vlade Divac“, „Trag fondacija“, „Katalist Balkans“, SMART kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je donela odluku o formiranju Saveta za filantropiju, čiji je cilj unapređenje javnih politika i stvaranje podsticajnog okruženja za davanje u Srbiji.

Na konstitutivnom delu Prve sednice Saveta za filantropiju potvrđeno je članstvo svih članova imenovanih Odlukom o osnivanju Saveta, među kojima se nalaze ministri: finansija, zdravlja, kulture i informisanja, rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, državne uprave i lokalne samouprave, omladine i sporta, ministar bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politiku, direktor Poreske uprave, gradonačelnik Beograda, kao i predstavnici i predstavnice neprofitnih organizacija. Sastanci Saveta će se održavati najmanje tri puta u toku godine.

Beograd, 7. septembar 2018. godine