Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i članovi Koalicije za dobročinstvo, otvorili su Festival filantropije 2018. u prostorijama UniCredit banke u Beogradu. Festival filantropije je deo kampanje kojoj je cilj da pokaže moć davanja prikupljanjem sredstava za podršku obrazovanja, mladih i inovacija. Festival se održava od 24. oktobra do 28. oktobra na različitim lokacijama u Beogradu i Novom Sadu.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na otvaranju Festivala filantropije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je da će kroz Savet za filantropiju nastojati da unapredi pravni i poreski okvir radi podsticanja dobročinstva, ocenivši da je to najbolji primer saradnje Vlade, organizacija civilnog društva i privatnih kompanija.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na otvaranju Festivala filantropije

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skat rekao je da su kompanije i građani u SAD prošle godine dali u dobrotvorne svrhe oko 410 milijardi dolara, što je više od BDP-a zemalja poput Irske, Danske ili Finske i dodao da je u 2017. godini u Srbiji prikupljeno 32 miliona dolara u dobrotvorne svrhe, a kad bi bilo i poreskih podsticaja, taj iznos bi bio i veći.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skat na otvaranju Festivala filantropije

Predsednica Izvršnog odbora UniCredit banke Feza Tan ocenila je da se svaki dinar investiran u dobrošinstvo vraća dvostruko, jer je to ulaganje u društvo i njegovu budućnost.

Predsednica Izvršnog odbora UniCredit banke Feza Tan

Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac Ana Košel rekla je da je ta Fondacija za 11 godina postojanja na direktan ili indirektan način pomogla 700.000 ljudi i prikupila oko 20 miliona dolara za sve aktivnosti. Ona je podsetila da se duh dobročinstva u Srbiji nije izgubio, uprkos svim izazovima kroz koje je naše društvo prolazilo i zahvalila se svim kompanijama i organizacijama koje su, povodom Nacionalnog dana davanja, izdvojile sredstva za obezbeđivanje inovativnog spektrometra za Istraživačku stanicu Petnica.

Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac Ana Košel na otvaranju Festivala filantropije

Na otvaranju festivala, premijerka Brnabić i ambasador Skat uručili su priznanja svim kompanijama i organizacijama koje su doniranjem podržale Nacionalni dan davanja, dok je direktoru Istraživačke stanice Petnice Vigoru Majiću uručen ček u vrednosti od dva milliona dinara, što su sredstva koja su do sada prikupljena u okviru ove humanitarne akcije.

Ana Brnabić, Vigor Majić i Kajl Skat na otvaranju Festivala filantropije

Festival filantropije je deo Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, a koji sprovodi Koalicija za dobročinstvo predvođena Fondacijom Ana i Vlade Divac. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Katalist Balkan, Smart Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.