Prema poslednjem usklađivanju neoporezivih iznosa koje će stupiti na snagu od 1. februara 2024. godine, neoporezivi iznos stipendija i kredita učenika i studenata će biti povećan za 2.923 dinara – na 41.381 dinara mesečno. Ovi iznosi propisani Zakonom o porezu na dohodak građana se na godišnjem nivou usklađuju se godišnjim indeksom potrošačkih cena u kalendarskoj godini koja prethodi godini u kojoj se usklađivanje vrši, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Srpski filantropski forum podseća da bez intervencije radne grupe Saveta za filantropiju predsednice Vlade RS iz 2019. godine, Koalicije za dobročinstvo i drugih relevantnih organizacija, povećanje bi bilo ograničeno na 1.974,44 dinara, čime bi neoporezivi iznos iznosio svega 16.195,06 dinara ili 39,14% sadašnje vrednosti.

Naime, 2019. godine je radna grupa Saveta za filantropiju preporučila Ministarstvu finansija da se neoporezivi iznos podigne sa 11.481 dinara na 30.000 dinara.

Ova odluka je stupila na snagu krajem 2019. godine kao rezultat zajedničkih napora Saveta za filantropiju, predvođenog Koalicijom za dobročinstvo, čije su članice Fondacija Ana i Vlade Divac, Trag Fondacija, Katalist Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije. Analiza troškova i koristi sprovedena uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) pokazala je opravdanost ovog povećanja, omogućavajući donatorima da lakše podrže talentovane učenike i studente u većim iznosima.

Zahvaljujući toj odluci, neoporezivi iznos stipendija i kredita učenika i studenata će prvi put preći vrednost od 350 evra, odnosno iznositi 41.381 dinar na mesečnom nivou.

Iako se nominalna inflacija, bar prema decembarskim podacima, smanjuje sa 15,1% na 7,6%, u Srpskom filantropskom forumu veruju da će novi iznos i dalje zadržati svoju realnu vrednost.

Srpski filantropski forum, zajedno sa partnerima, poziva sva ministarstva, kompanije, organizacije i lokalne samouprave da iskoriste ovo redovno povećanje neoporezivog iznosa stipendija i kredita i povećaju izdvajanja za obrazovanje mladih.

Dodatno, imajući u vidu sve uspehe Saveta za filantropiju, Srpski filantropski forum, zajedno sa partnerima, poziva Vladu Srbije da se u narednom mandatu obnovi rad ovog važnog Saveta i nastavi rad na unapređenju okvira za davanje, pre svega u domenu doniranja hrane i poreskih olakšica za pojedince koje građani Republike Srbije još ne uživaju, za razliku od drugih zemalja u Evropi.