U utorak, 9. oktobra, obeležili smo Nacionalni dan davanja pokretanjem kampanje za prikupljanje sredstava za istraživačku stanicu Petnica, sa ciljem da podsetimo javnost na značaj negovanja kulture davanja za opšte dobro i vrednosti dobročinstva, solidarnosti i odgovornosti.

Prikupljenim sredstvima biće obezbeđen inovativni spektrometar pomoću kojeg se lako i brzo identifikuju hemijske supstance i jedinjenja u uzorcima i koristi se u biomedicini, geologiji, ekologiji, astronomiji, hemiji, arheologiji i umetnosti. Spektrometar će pomoći mladim talentima da se bave naučnim radom i razvijaju svoje potencijale.

U sklopu Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, a na inicijativu Srpskog filantropskog foruma i Saveta za filantropiju, Nacionalni dan davanja obeležavaće se svakog 9. oktobra – na dan rođenja velikog srpskog naučnika i filantropa Mihajla Pupina. Cilj uspostavljanja Nacionalnog dana davanja je da se skrene pažnja javnosti na značaj negovanja vrednosti solidarnosti, dobročinstva i filantropije. Takođe, na ovaj dan ćemo ukazivati da je odgovorno ulaganje u strateške oblasti u našem društvu važno za bolju budućnost svih građana i građanki Srbije. Ovogodišnji nacionalni dan davanja ima za cilj da podstakne kulturu davanja i solidarnosti u oblasti nauke i obrazovanja. Za više informacija pogledajte www.dandavanja.rs .

Kompanije i pojedinci mogu se priključiti kampanji u okviru Nacionalnog dana davanja uplatom na namenski račun Srpskog filantropskog foruma 340-11021022-90, putem sajta donacije.rs ili slanjem SMS poruke na broj 4540 (cena poruke iznosu 100 dinara za sve mobilne operatere).

Projekat unapređenja okvira za davanje finansira USAID, a realizuje ga Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Koaliciju čine i Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.