Nacionalni dan davanja je ustanovljen na inicijativu Srpskog filantropskog foruma i 2018. godine je prvi put obeležen 9. oktobra, na dan rođenja Mihajla Pupina, velikog srpskog inovatora i filantropa, a pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Republike Srbije.

Prve godine, zajedno smo podržali razvoj inovacija i obrazovanja – doniranjem za nabavku najsavremenijeg spektrometra za Istraživačku stanicu Petnica u vrednosti od 4 miliona dinara.

Spektrometar je multifunkcionalni mobilni uređaj koji jednostavno i brzo identifikuje hemijske supstance i jedinjenja uzoraka, a koristi se u biomedicini, geologiji, ekologiji, astronomiji, hemiji, arheologiji, kao i za ispitivanje boja i pigmenata na umetničkim delima i kulturnim spomenicima. Godišnje će na ovom uređaju raditi oko 400 mladih, što je trećina ukupnog broja polaznika Istraživačke stanice Petnica, kao i još oko 100 učenika i studenata koji će tokom specijalizovanih poseta imati priliku da se upoznaju sa radom ovog inovativnog uređaja.

 

 

Zahvaljujući donatorima među kojima su kompanije i organizacije civilnog društva: ABC test Valjevo, Alma Quattro, Beogradski maraton, Bosis Valjevo, Coca Cola Hellenic, Delta fondacija, Dom zdravlja Bel Medic, Erste banka, Fondacija Humano srce Šapca, GDI Solutions, Hemofarm fondacija, Infostud, Krušik Valjevo, Lafarge, Metalprom Valjevo, UniCredit banka, Vetroelektrane balkana, članice Koalicije za dobročinstvo: Fondacija Ana i Vlade Divac Katalist fondacija, Smart kolektiv, Trag fondacija, kao i mnogim pojedincima koji su kampanju podržali donacijom putem humanitarnog SMS broja i sajta donacije.rs, prikupljeno je 3,2 miliona dinara. Ovogodišnju kampanju je samo putem društvenih mreža Facebook i  Instagram videlo više od 1.000.000 ljudi.

Kompanija MC Labor d.o.o. – koja je dobavljač laboratorijske i procesne opreme, odlučila je da se pridruži našoj kampanji i da obezbedi popust za kupovinu spektrometra u iznosu od 823,360 RSD. Na taj način, cena uređaja sa pdv-om, i iznos koji je bilo potrebno da prikupimo, snižen je sa 4,023,360 RSD na 3,200,000 RSD.

Zahvaljujemo se svim kompanijama i ljudima dobre volje koji su prepoznali značaj ulaganja u inovacije i razvoj obrazovanja i podržali inicijativu Nacionalnog dana davanja.

Nastavljamo dalje uz moć zajedničkog ulaganja u opšte dobro.