Beograd, 10. jul 2020 – U okviru humanitarne akcije Fonda B92 i Srpskog filantropskog foruma, a povodom ovogodišnjeg Nacionalnog dana davanja koji je posvećen osobama sa invaliditetom, Gradskoj organizaciji gluvih Beograd kompanija Vip mobile donirala je dva tableta u vrednosti od 60.000 dinara.

Predsednica Gradske organizacije gluvih Beograd  Slađana Gordić zahvalila se donatoru na pomoći koja će umnogome olakšati rad zaposlenima, ali i podići kvalitet usluge koja se pruža korisnicima.

„Osnovna barijera sa kojom se gluve i nagluve osobe suočavaju jeste barijera u komunikaciji što za posledicu ima nedostatak informacija, nedostupnost komunikacije i nizak nivo obrazovanja što direktno utiče na kvalitet njihovog života o čemu svedoči i podatak da najveći deo gluvih i nagluvih osoba živi ispod granice siromaštva. Hvala svima koji prepoznaju koliko je važna podrška zajednici gluvih u Beogradu  i Srbiji jer na taj način zajedničkim snagama radimo na popravljanju njihovog položaja.

Ona je dodala i da su Gradskoj organizaciji gluvih neophodni računari, laptopovi, web kamera, profesionalne slušalice za tumače za znakovni jezik, držači za tablet uređaje i druga moderna tehnologija koja je preduslov za rad zaposlenih i pružanje usluge korisnicima.

Rukovodilac Sektora ljudskih resursa u kompaniji Vip mobile Natalija Pešić poručila je da joj je posebno drago što kompanija ovom donacijom može da podrži aktiviste udruženja, koji svakoga dana daju ogroman doprinos u stvaranju pravednijeg i inkluzivnijeg društva.

„Verujemo da je njihova borba da gluve građane uključe u društvene tokove i zaštite njihova prava i interese, dodatno otežana sa pojavom pandemije COVID-19. Zbog toga se nadamo se da će im tableti pomoći da ostanu u kontaktu sa našim gluvim sugrađanima i nastave da ih informišu i pružaju im podršku, sada kada je to najvažnije”, istakla je ona.

Fond B92 i Srpski filantropski forum pozivaju sve donatore koji su u mogućnosti da se priključe akciji obeležavanja ovogodišnjeg Nacionalnog dana davanja, dana koji slavi dobročinstvo, a koji je posvećen podršci osobama sa invaliditetom.

Srpski filantropski forum, već treću godinu za redom, 9. oktobra na dan rođenja Mihajla Pupina, obeležava Nacionalni dan davanja. Srpski filantropski forum sprovodi inicijativu u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanja koji finansira USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac a dodatno čine Trag Fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.