9. oktobra obeležen je drugi po redu Nacionalni dan davanja. U duhu podrške osnovnim školama i kampanje pod nazivom “Škola dobrih ljudi”, partnerske organizacije ovogodišnjeg Nacionalnog dana davanja obeležile su ovaj praznik davanja i filantropije u svojim gradovima. U Somboru, gimnazijalci su prolaznicima na gradskom trgu delili obeleživače knjiga u obliku srca sa ispisanim filantropskim porukama, koje su napravili đaci somborskih osnovnih i srednjih škola. Obeleživač knjige su dobili svi oni sugrađani koji su poslali SMS na 4540 i time podržali ovogodišnji Nacionalni dan davanja. Partneri iz Šida su, u čast Nacionalnog dana davanja, organizovali tematsku priredbu posvećenu liku i delu velikog srpskog inovatora i filantropa Mihajla Pupina, na čiji datum rođenja se obeležava ovaj praznik, i time podsetili svoje sugrađane na važnost ulaganja u svoju zajednicu.

U Beogradu, u saradnji sa partnerskom organizacijom Fond B92, Nacionalni dan davanja je obeležen u osnovnoj školi “Boško Buha”, jednoj od korisnika donacije robota “pčelica” u okviru ovogodišnje kampanje “Škola dobrih ljudi”. Obeležavanju su prisustvovali predsednica Vlade, Ana Brnabić, ministar prosvete, Mladen Šarčević, pomoćnica zamenika direktora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Kimberli Rozen, kao i nastavnici, đaci i direktorka osnovne škole “Boško Buha” koja se od svog osnivanja bavi vaspitanjem i obrazovanjem dece sa smetnjama u razvoju.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, otvorio je skup uz isticanje da su ulaganja u prosvetu značajno povećana u poslednje tri godine i da je obrazovni sistem u Srbiji za kratko vreme doživeo procvat. On je naveo i da je svako dobročinstvo dobro došlo, kao i da su mnoge društveno odgovorne kompanije uključene od samog početka i da su pomagale donirajući računare, sportsku opremu i druge neophodne stvari.

Pored prikupljanja sredstava za podršku osnovnoškolskoim obrazovanju,  drugi ali jednako važan, cilj koji je Nacionalni dan davanja pred nas postavio je da se podsetimo da budemo dobri jedni prema drugima. Da pružimo ruku podrške, poklonimo pažnju i pomognemo. Da prvi
damo primer kako se dobro čini. Da naučimo najmlađe koliko je važno biti dobar čovek i da čineći dobro za druge i zajednicu, stvaramo bolje uslove za sebe i svoju budućnost. Verujem da smo u tome uspeli i da ćemo svakim narednim Danom davanja potvrditi taj uspeh. I sigurna sam da su pred nama godine u kojima ce nam ovi nasi mali dobri ljude pokazati da se dobro dobrim vraća, istakla je Dragana Jovančević, izvršna direktorka Srpskog filantropskog foruma.

“Kroz svoj Projekat za unapređenje okvira za davanje, USAID podržava pilot projekat nastavnih programa o filantropiji u određenim školama, doprinosi lakšem ulaganju u obrazovanje iz dijaspore i podržava onlajn kampanje za prikupljanje sredstava za ulaganje u obrazovanje kroz platformu donacije.rs” izjavila je Kimberli Rozen, zamenica pomoćnika direktora USAID-a.

Nacionalni dan davanja se održava pod pokroviteljstvom Saveta za filantropiju, kojim predsedava predsednica Vlade, Ana Brnabić. “Ponosna sam što sam na čelu Vlade koja je ustanovila Nacionalni dan davanja, i želim da se zahvalim što drugu godinu za redom kroz ovaj praznik podstičemo obrazovanje. Razumem da je mnogo toga što Vlada treba da uradi kako bi obezbedila uslove u kojima se davanje podstiče, i mi smo otvoreni za to. Drago mi je da kažem da smo već uradili mnogo toga što se tiče podrške obrazovanju i mladim ljudima, i to je takođe jedan deo ukupnog boljitka za društvo. I dalje ćemo raditi zajedno sa Savetom za filantropiju na mnogim drugim pitanjima koje svakog dana mogu da znače boljitak za sve naše građane. Želim da se zahvalim i USAID-u, jednom od naših najznačajnijih međunarodnih partnera, na nesebičnoj podršci mnogih aktivnosti u Srbiji”, rekla je predsednica Vlade, Ana Brnabić.

U osnovnoj školi “Boško Buha” prikazani su prvi rezultati ovogodišnje kampanje povodom Nacionalnog dana davanja, u kojoj su građani, kompanije, organizacije civilnog i državnog sektora,  do 9. oktobra prikupili više od 7 miliona dinara za nova nastavna sredstva koja će koristiti više od 10.000 dece u osnovnim školama širom Srbije. Sredstva prikupljena u toku kampanje biće iskorišćena za nabavku više od 120 inovativnih učila za osnovne škole širom Srbije.