Nacionalni dan davanja je na inicijativu Srpskog filantropskog foruma ustanovljen i prvi put obeležen 9. oktobra 2018. godine, na dan rođenja Mihajla Pupina, velikog srpskog inovatora i filantropa, a pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić.

Zajedno smo podržali razvoj inovacija i obrazovanja – doniranjem za nabavku najsavremenijeg spektrometra za Istraživačku stanicu Petnica u vrednosti od 4 miliona dinara.

Zahvaljujemo se kompanijama i fondacijama koje su se svojim donacijama priključile kampanji za Nacionalni dan davanja kao što su Alma Quattro, Beogradski maraton, Bosis Valjevo, Coca Cola, Delta fondacija, Erste banka, Fondacija Humano srce Šapca, GDI Solutions, Hemofarm fondacija, Infostud, Lafarge Srbija, MC Labor, UniCredit banka, Vetroelektrane balkana i mnogobrojnim pojedincima. Do danas je prikupljeno 3 miliona dinara.

Zahvaljujemo se i kompaniji P&G koja je Istraživačkoj stanici Petnica donirala 45 polovnih laptopova i drugu opremu kao podršku za bolji rad mladih naučnika.

Pozivamo vas da se uključite i svojim donacijama nam pomognete da prikupimo nedostajuća sredstva.